Minimální objednávka je 6 lahví, ty si můžete ale libovolně nakombinovat :-)

Jak mi bylo v Beaujolais?

Můj kamarád Martin Kozák, významný tuzemský dovozce především francouzských vín, mne pozval tento měsíc do Francie, do regionu Beaujolais. Popravdě, docela se mi to hodilo do noty, už dlouho jsem o tomto regionu přemýšlel, ale stále nenacházel čas k osobní návštěvě. Možná se sami ptáte proč, protože máte Beaujolais spojené pouze s nabídkou mladých vín, mnohdy průměrné či podprůměrné kvality, za to celosvětově výborně marketingově uchopených. Ve skutečnosti totiž tento region, který je administrativně součástí Burgundska, nabízí i vína špičkové kvality a mezinárodní úrovně. Je samozřejmě důležité vědět, která vinařství navštívit a kde to opravdu stojí za to, ale to popravdě více či méně i všude jinde. Rád u podobných příležitostí připomínám třeba vyhlášené Bordeaux, které se svými 110 tisíci hektary patří mezi největší vinařské oblasti světa. Avšak pouze 3% zdejší produkce patří mezi opravdu zajímavá vína, ten zbytek je obrovská produkce klasických „stolních“ vín.

My jsme vyrazili na návštěvu do vinařství Chateau des Jacques, které patří jako malá dceřiná firma pod jedno z nejznámějších burgundských vinařství Louis Jadot. Tato společnost patří mezi nejstarší a nejuznávanější v celém Burgundsku, a tak jak jsou precizní a ceněná jejich vína, podobně jsou na tom samozřejmě i vína z Chateau des Jacques. Tedy alespoň takto mi to bylo prezentováno, protože jsem sem jel poprvé a vína jsem neznal. Pouze disponoval malým povědomím o zdejších nejlepších Cru (vyhlášených, kategorizovaných vinicích) a několika přechutnanými vzorky různých vinařů. Nebýt to ve Francii, řeknu pro mne tak trochu španělská vesnice. Ale těšil jsme se moc, stejně jako vždy, když jedu do Francie. Tato země má pro mne, milovníka precizní gastronomie a všech možných i nemožných sýrů unikátní kouzlo. A bylo na co.

20180619_091716

Vinařství Chateau des Jacques je menší vinařství sídlící v apelaci Moulin-à-Vent, která získala své jméno podle ikonického větrného mlýnu ve zdejších vinicích. Patří svými 88 hektary vinic mezi menší producenty regionu (celé Beaujolais má přes 22 tisíc hektarů), všechny vinice jsou ale umístěny v těch nejlepších polohách. Od roku 1996 je vlastněno právě vinařstvím Louis Jadot. Od roku 2016 získává v prestižním francouzské vinném průvodci Bettane & Desseauve wine guide 3 hvězdy a zařazuje se mezi naprostou špičku francouzských vinařství. Většina produkce je tvořena červenými víny z místní tradiční odrůdy Gamay, rozlišenými dle jednotlivých poloh a terroir, bílá vína tvoří naprostou menšinu a jsou vyrobena z odrůdy Chardonnay. Toliko k teorii, a přejděme k praxi.

20180619_131443

Vinařství Chateau des Jacques samozřejmě musí bojovat s ne úplně ideální pověstí regionu Beaujolais. Jednou z cest je pozvánka pro zajímavé světové obchodníky s víny přímo na zámek a do vinic, ve snaze ukázat to nejlepší, co nabízí. Víno se přece musí prožít a praxe je vždy lepší teorie. Podobně byla koncipována naše návštěva. Hodně času jsme strávili prohlídkou jednotlivých nádherných vinic a povídáním s místní geoložkou. Podloží je zde podobně unikátní jako v Burgundsku. Větší podíl granitů (žuly), menší množství vápenitých složek (těch je více v Brugundsku). Dává vínům výrazně kořenitý a minerální charakter. Zdejší nejlepší vinice jsou v relativně prudkých svazích (až 50%), hodně zde fouká a málo prší. Teploty jsou o trochu vyšší než v Burgundsku, i proto zde prim hrají především červená vína. Na druhou stranu do teplé a hodně vyzrávající Rhony ještě mnoho kilometrů na jih. Zdejší vína tak představují plnější verzi elegantního a rafinovaného Burgundska, s kořenitějším projevem. Stále si ale zachovávají výraznou ovocnost a dobrou pitelnost, alkoholy jsou zde v průměru o 0,5 % vyšší než v Burgundsku. Hodně ovocnosti přidá i technologie zpracování hroznů, která zde u špičkových vín znamená často kombinaci karbonické macerace a právě burgundského stylu práce s pomletými hrozny ve velkých otevřených kádí s následnou pigeage.... Už se ztrácíte? Omlouvám se, vrátím se k samotným vínům a zážitkům.

20180619_091732

Hlavní náplní našeho výletu byly degustace. Nejdříve horizontální, takže vín z aktuálních ročníků, kde jsme pod vedením samotného tvůrce vín, Cyrila Chirouze, měli možnost pochopit rozdíly jednotlivých apelací a vinic. Bylo krásné porovnávat jednotlivá vína mezi sebou i díky informacím, které jsme získali dopolední návštěvou vinic. Po vydatném obědě a další návštěvě vinic (35 stupňů ve stínu) nás čekala degustace vertikální. Na tu jsem se těšil asi nejvíce, protože příležitostí k ochutnání opravdu starých vín nemývám zas tak mnoho. Červené víno z vinice Clos de Rochegres jsme zde mohli ochutnat ve čtrnácti rozdílných ročnících, vždy s doplněnými informacemi o průběhu dotčených ročníků, počasí a datech o sklizni. Nejstarší víno bylo z roku 1967 a bylo stále v dobré kondici. Celý den byl zakončený večeří z rukou michelinského kuchaře Sébastiena Chambru a dalšími staršími ročníky zdejších vín. No co Vám mám povídat, paráda. Asi mi i trochu závidíte, ale věřte, je to dřina. 1300 kilometrů na místo autem, patnácti hodinový program ve vinařství a zase 1300 km zpět domů dá zabrat. A jaký byl výsledek a co jsem vlastně přivezl?

20180619_175331

Především poznání, že Beaujolais opravdu stojí za to. Zdejší špičková vína perfektně souzní s regionem a terroir vinic. Výborné Beaujolais Blanc, krásné šťavnaté Chardonnay s minimálním dotykem sudu mne bavilo možná víc, než většina klasických Bourgogne Blanc. Navíc na top Francii za super peníze. Z červených vín mne nejvíce nadchla vína z apelace Morgon – vinice Côte du Py, osobně mi připadala nejširší a nejkomplexnější. Navíc i v porovnání ročníků (měl jsem možnost v rámci celého dne ochutnat asi 5 ročníků těchto vín) vycházela naprosto konzistentně. Úžasná byla i další červená vína a i když ne každé mi třeba stoprocentně sedlo, celkově šlo vždy o perfektně zpracovaná a charakterní vína. Líbil se mi moc zdejší region, kopcovité vinice ozdobené zelenými lesy na vrcholcích, rustikální stavení rozsetá po krajině, načervenalá granitová půda. Rád bych se sem vrátil na více dní a vše znovu, ale méně hekticky prožil. Třeba ten bazén u hotelu, situovaném v zámeckém parku, jsme ani nevyzkoušel. V noci po návratu z Chateau už byl zakrytý, a ráno nebyla síla.

20180619_145944

Jestli Vás povídání o Beaujolais zaujalo, jsem rád. Abyste se necítili okradeni o zážitek z vín, připravili jsme pro Vás malinký balíček tří vybraných vín z produkce Chateau des Jacques. Francouzský balíček najdete na našem eshopu a při objednání pouze těchto vín je poštovné na nás.

Na zdraví Váš Martin